Muziek kopen

Online muziek kopen, het is voortaan de normaalste zaak van de wereld! Het complete repertoire van artiesten is beschikbaar voor aankoop op internet en dat is heel anders dan de muziek winkel van vroeger. Je koopt geen albums meer, maar losse tracks en je krijgt geen cd of vinyl meer thuis, maar krijgt gewoon een bestandje op je device. Het is met zekerheid anders dan we gewend zijn, maar hoe is het over gegaan?

De overgang naar online

Het was al een tijdje lastig, met de overgang van Vinyl naar de cd en de komst van de PC werd het voor consumenten gemakkelijk om muziek te rippen en kopieren. Op deze manier werd het illegale downloaden gemakkelijker. Binnen een paar uur had je honderden tracks op je computer, helemaal gratis! Het downloaden groeide snel in populariteit en uiteindelijk nam de behoefte aan een fysiek product als een CD of Vinyl af. Vanaf toen werd het online muziekkopen ingeluid!

Voordelen van online muziek kopen

Er zijn vele voordelen aan online muziek kopen. Zo hoef je niet meer naar de winkel, maar kun je gewoon thuis luisteren en kopen. Maar daarnaast heb je ook nog veel meer keuzes: je kunt verschillende versies en kwaliteitsuitvoeringen van een nummer kopen en je hoeft niet langer te betalen voor nummers die je niet wilt hebben. Doordat je niet meer hoeft te betalen voor de productie en het vervoer van de geluidsdrager is het ook nog eens goedkoper!

Alternatieven

Het online muziek kopen heeft dus vele voordelen, maar er zijn ook alternatieven voor. Het is gebleken dat de behoefte aan het bezitten van een muziekstuk erg is afgenomen. Diensten spelen daar handig op in, je betaalt een vast bedrag per maand en kunt dan uit miljoenen nummers een keuze maken om ze af te spelen. Je hebt dus als het ware een abonnement op een muziek bibliotheek!