Hardstyle

Hardstyle

Hardstyle is een stijl die is voortgekomen uit de hardcore. Deze muziekstijl is eveneens uitgevonden in nederland en is internationaal doorgebroken tot de allergrootste festivals. Veel van de hardstyle dj's zijn genoteerd in de DJ MAG 100, de lijst van de beste Djs van de wereld. Hardstyle is een stijl die zich ontpopte in 2006, inmiddels hebben zich verschillende substijlen ontwikkeld. Hardstyle is, zoals de naam al doet vermoeden, harde muziek die veel energie bevat.

De kick

Een onlosmakelijk onderdeel van een hardstyle track is de kick. Deze opgeblazen beat klinkt ruw en wordt herhaald op een tempo van ongeveer 150 BPM. De kick wordt over het algemeen gebruikt in de climax van het nummer. Na een sterke opbouw volgt deze climax, die ondersteund wordt door de kick. Op deze climax kunnen verschillende zaken ten gehore gebracht worden. Zo kunnen er zogenaamde screeches gebruikt worden, maar een melodie is ook mogelijk.

Melodie

De eerste stappen naar de hardstyle werden gezet rond het jaar 2000, het heeft echter tot 2006 geduurd voordat de stijl zijn definitieve opmars maakte. Één van de belangrijke gezichten was dj Headhunterz. Hij was de eerste die euphorische melodieën combineerde met deze rauwe beat. Deze stijl zou later de standaard worden voor vele dj's en ging de naam nu-hardstyle dragen. De melodie in hardstyle trok een geheel nieuwe doelgroep aan, ook verminderde dit het agressieve imago van de muziek.

Inspiratie voor andere stijlen

Hardstyle heeft zelf veel te danken aan de Hardcore, maar hardstyle op zich zelf heeft ook een grote stijl ontketend die internationaal succes heeft gemaakt. De hardstyle kick staat aan de basis van de sound van de Bigroom house & EDM. In deze muziekstijl wordt een grote bass sound gecombineerd met een percussie die een ritme speelt. Het was dat genre dat de doorbrak betekende voor Dj's, zoals Martin Garrix.

Terug naar overzicht