Dance trend: Trance

Dance trend: Trance

Trance is a way of life, een duidelijk teken dat trance een zeer sterke ontwikkeling is die laat in de jaren 90 ontstaan is. Trance heeft een belangrijk aandeel in het bestaan van de superstart dj's die we nu kennen, maar ook op de heden daagse muziek is er veel invloed, meer daarover bij Effect op heden. Er zijn talloze grote namen in de Trance, maar één staat on miskenbaar bovenaan! Armin Van Buuren heeft de Trance internationaal op de kaart gezet en is daarmee 4 keer verkozen tot nummer één DJ van de wereld!

Ontstaan

Toen de jaren 90 op zijn einde liepen kwam er een belangrijke ontwikkeling op, rond 1990 begonnen dj's als Mackenzie & Dance 2 Trance met het maken van een sterk thematische muziek die het publiek tot een climax moest brengen. De stijl ontwikkelde zich sterk, maar ontplofte toen in 1999 Tiësto, Paul van Dyk & Armin van Buuren en Ferry Corsten het gezicht van de muziekstijl werden.

Muziekstijl

Trance is een vorm van dancemuziek die een erg sterk thema bevat. De vaak euphorische melodieën worden ondersteund door een eentonige beat. Hoe verder het nummer verstrijkt, hoe complexer het nummer wordt, uiteindelijk werkt het toe naar de belangrijke climax. Het tempo van trance kent veel variatie, maar ligt ruwweg tussen 125 en 150 BPM.

Effect op heden

De trance heeft is ook hedendaags nog een enorm grote stroming, ondanks dat deze niet meer zo in de schijnwerper staat als eerst. De sterke melodiën hebben vele stijlen geinspireerd, waaronder Hardstyle en progressive house. Ook was trance de stijl die de meestte grootschalige evenementen ondersteunde, de dance evenementen die we nu kennen hebben er dan ook veel aan te danken!

Terug naar overzicht